Gå til hovedinnhold

Søre Bølene



Søre Bølene er en av Hjalmarlosjens favorittplasser i skogene rundt Luksefjell. Det høyeste punktet er på 667 moh, ved grensen mellom kommunene Skien og Siljan, øst for Fjellvannet. Området rundt toppen er preget av gammelskog, store myrområder og en frodig vegetasjon med bær og lyng, og er  både kupert og urskogpreget. Turen opp kan være litt strabasiøs, men vi kan love en fabelaktig utsikt på toppen, og det er et sted hvor du virkelig kan kjenne på skogens ro. Rundturen vi gjennomførte tok i overkant av tre timer, og er ca. 10 km. Toppunktet på Søre Bølene finner du her. Også til denne turen passer kartet Skien Nord, Valebø, Svanstul, Luksefjell vest, Grenland turkart, Blad 4.

Turen starter ved bommen hundre meter nedenfor gården Grindlia, hvor et kobbel av flotte polarhunder ønsker deg velkommen til skogs på sin måte. Du finner et skilt med «P Jonseter» der du kan parkere. Vi gikk til fots i ganske nøyaktig én kilometer langs skogsbilveien, før vi fant stien som fører til Jonseter. Stien er ikke mye brukt lenger, og derfor litt utfordrende å følge, men du finner den på høyre side av veien, rett før veien tar en sving mot venstre. Her går du gjennom flott, gammel skog, som er frodig med myk mosedekket bunn. Alternativt kan man også følge skogsveien opp til Jonsseter, og videre oppover mot toppen.

Vi vet ikke så mye om Jonseter, men regner med at et kar som het Jon har hatt tilhold her.
Etter en kort stopp på setra til Jon, følger vi skogsbilveien oppover, til vi finner merket etter den gamle skiløypa som går over Bølene, og opp mot Økteren, med avstikkere til Grorud i Siljan. Det er røde skilt som man enkelt kan følge videre. Denne skiløypen var «føromåra» en populær løype vinterstid, men etter at nye maskinpreparerte løyper dukket opp andre steder i skogene, har vel ikke så mange benyttet seg av denne løypa. Da vi var her en tur på senvinteren, kunne vi se spor etter kun en sprek skiløper. Dette er vel bare en fordel for dyrelivet i disse skogene, for her er det mye spor etter både rådyr og elg. Skogen vi går i herfra er grønn, tett med digre høyreiste grantrær. Og det går oppover. Til tider bratt, men terrenget er lettgått.



Når vi kommer opp til Nordsjømyra, ca 600 moh, endrer skogen seg. Først krysser vi den vide myra, og skogen består mer av gamle furutroll med skjegglav. Spor etter kongen ser vi nesten overalt og skogbunnen kan garantert gi deg en god dessert litt senere i høst. Da vi runder myra og går inn i
Bøledalen, får vi en bratt og veldig ulendt stigning opp mot selve toppen. På vei opp stopper vi et øyeblikk for å hente igjen pusten og nyte utsikten østover mot Siljan og den tydelige toppen som kalles Rådmannen.

Utsikt mot Siljan

Da vi nærmer oss toppen, legger solen seg lavt over mot fjellene øst i Luksefjell, og vi ser endelig det store Fjellvannet langt der nede, og får et flott overblikk over de dype skogene i lia opp fra Fjellvannet. Det er lett å se at stigningen vi har gått, er på ca 400 m. Og det kjennes i låra. Heldigvis er utsikten fra toppen upåklagelig, og vi ser som nevnt Fjellvannet, vi skimter både sør- og nordenden av Økteren ,videre opp i Sauheradfjella, vi ser Skrim, Styggemann og den lille vakre bygda Grorud i Siljan. Her kan man finne roen, nyte utsikten og lytte til trosten og andre fugler, som gjør seg klar for kvelden.
Utsikt fra toppen. Boks med bok til å skrive seg inn i ligger her.

Veien ned igjen gikk mot Nordre Bølene (649moh), over store myrer og i et skogsterreng som «man kunne gått i dagevis». Et behagelig åpent terreng, med furutrær, noen store bjørketrær og blåbærlyng. Det er en behagelig ro over hele området, en ekte kortreist villmark en kort kjøretur ut av byen. Etter ca 15 minutters gange, finner vi en sti som krysser en av de store myrene mellom Bøletoppene. Stien fører oss nesten rett vest mot gården Listul. Det siste stykket ned mot Listul går igjennom et eldre hogstfelt, litt slitsomt terreng, men helt overkommelig. Da vi kommer frem til kanten, ser vi ned på Listul, en gård som har stått her siden 1700-tallet.

Listul

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Ørneredet

Den første turen går til Vestre Hoppefjell, og målet med turen er å finne den godt bevarte hytta som ligger på kanten av stupet der. En ganske spektakulær plass, i all sin beskjedenhet, bygget under 2. verdenskrig. Her er det to åpenbare ruter opp, enten fra Valeseter i sørvest, eller fra øst via Svanstulveien. Vi valgte å gå opp fra østsida, og hadde en nydelig rundtur hvor vi fikk med oss både Ørneredet, Milorg-minnesmerke ved Rolighetstjern og ei av de mange hulene som Elg-Johansen skal ha brukt. For å finne fram brukte vi Skien-Telemark Turistforenings "Skien Nord"-kart (Blad 4). Dette er jo et kart med en rekke kulturhistoriske steder markert, og Ørneredet er markert med 62. Hvis du ønsker å ta samme runden som oss, er Milorg-leiren ved Rolighetstjern nr. 51, og hula nr. 52. Ørneredet finner du også markert i dette digitale kartet  fra Norgeskart.no, eller i Apple-varianten som er enkel for de som har sånne produkter. Hele turen som er beskrevet under tok ca. 4,5

Hjalmarlosjens Tretoppen

I Hjalmar Johansens ånd  har vi i Hjalmarlosjen lyst til å etablere et alternativ til Ti-topper'n, som er så populær i Grenlandsområdet. Vi synes det er veldig fint at så mange bruker naturen til rekreasjon og trim, men selv liker vi at turene er litt mer utfordrende enn de merka stiene hvor man risikerer å gå i kø. Denne våren sparker vi derfor i gang Tretoppen, en samling med tre flotte turer for folk som kan lese kart, og liker å plukke med seg et og annet lokalhistorisk på veien til den flotte utsikten. Etter 15. september vil vi samle inn bøkene vi har lagt ut, og trekke et navn av de som har vært på alle tre stedene. Vinneren får en liten gavepakke vi har sydd sammen. Snarveier til Tretoppene: 1: Ørneredet, Vestre Hoppefjell  ( kart ) 2:  Skåråfjell  ( kart ) 3: Søre Bølene  ( kart ) God tur!