Den første turen går til Vestre Hoppefjell, og målet med turen er å finne den godt bevarte hytta som ligger på kanten av stupet der. En ganske spektakulær plass, i all sin beskjedenhet, bygget under 2. verdenskrig. Her er det to åpenbare ruter opp, enten fra Valeseter i sørvest, eller fra øst via Svanstulveien. Vi valgte å gå opp fra østsida, og hadde en nydelig rundtur hvor vi fikk med oss både Ørneredet, Milorg-minnesmerke ved Rolighetstjern og ei av de mange hulene som Elg-Johansen skal ha brukt.
For å finne fram brukte vi Skien-Telemark Turistforenings "Skien Nord"-kart (Blad 4). Dette er jo et kart med en rekke kulturhistoriske steder markert, og Ørneredet er markert med 62. Hvis du ønsker å ta samme runden som oss, er Milorg-leiren ved Rolighetstjern nr. 51, og hula nr. 52. Ørneredet finner du også markert i dette digitale kartet fra Norgeskart.no, eller i Apple-varianten som er enkel for de som har sånne produkter. Hele turen som er beskrevet under tok ca. 4,5 timer, og da har vi tatt oss god tid, med flere stopp underveis. Alt i alt hadde vi tilbakelagt i overkant av 8 km.
Ørneredet med utsikt mot Persholknatten og Nordsjø |
Fra snuplassen fulgte vi en delvis gjengrodd sti som tok oss helt opp til Vestre Hoppefjell, først nordvestover langs et bekkefar oppover mot Lundedalen, før den vendte sørover oppover lia mot toppen. Stien var relativt grei å følge, så lenge vi hadde et øye på kartet med jevne mellomrom. Det var stort sett fuktig hele veien, og var fjellskoa fikk prøvd seg. Da stien tok slutt, var vi oppe i et ganske åpent område med nydelig underlag av lyng og mose, som det var lett å orientere seg i, og vi satte kursen mot sørlige enden av Vestre Hoppefjell. Der fant vi noen flotte utsiktspunkt både sørover mot Porsgrunn, Bamble og havet, og også vestover mot Geitbuvarden og Nordsjø. Vi beveget oss deretter nordover langs kanten av stupet, på jakt etter Ørneredet.
Utsikt mot Geitebuvarden |
Etter etpartre kaffekopper, og litt medbrakt kransekake, forlot vi Ørneredet for denne gang, og gleder oss til å hente boka vår igjen til høsten!
Ørneredet
Fra hytta gikk turen videre nordover langs ryggen av Vestre Hoppefjell, i retning Rolighetstjern. Et lettgått og nydelig terreng med gammel skog, krokete furutrær og blåbærlyng. På veien dit så vi etter såkalte hellere. Hellere er overhengende fjellpartier som har vært brukt som ly for vær, og til overnatting for folk i området gjennom tidene. Noen steder er det til og med funnet spor fra steinalderen. Hellerne i dette området er merket med 50 på kartet vi brukte, og de befinner seg i en frodig kløft på vei opp til den nordre enden av Vestre Hoppefjell. Herfra har du også flott utsikt over Nedre og Øvre Gardvann.
Så satte vi kursen ned i lia på østsiden av Hoppefjell, ned mot Rolighetstjern, som ligger idyllisk til mellom Vestre og Østre Hoppefjell. På en sånn dag forstår man hvorfor vannet har fått nettopp dette navnet. I den søndre enden av tjernet finner vi minnesmerket over "Hoppefjell-leiren 1944, Mil.Org område 1704, Selle 1". Leiren kan du lese mer om her i Skiensatlas.
|
Rolighetstjern |
Minneplate ved Rolighetstjern |
Hula innunder Østre Hoppefjell |
Kommentarer
Legg inn en kommentar